Sisältö

Vaippaihottuman ehkäisy ja hoito

av_votre-peau_cicatrisation_erytheme-fessier_1x1 473x473

Mitä vaippaihottuma tarkalleen ottaen on?

Vaippaihottuma on vauvan pepun ihottuma, jota esiintyy yleensä ensimmäisen ikävuoden aikana.
Kuten tiedämme, iho toimii suojaavana esteenä ympäristön haittatekijöitä vastaan. Vauvasi iho on kuitenkin vielä hyvin ohut ja herkkä (ja ennen kaikkea pehmeä!). Vauvan takapuoli altistuu kuitenkin alituiseen kosteudelle, kuumuudelle ja vaippojen aiheuttamalle hankaukselle. Se altistuu myös ulosteiden ja virtsan happamuudelle ja joskus tuotteille, joita se ei siedä hyvin. Seurauksena iho saattaa tulehtua. Oikealla hoidolla oireista pääsee onneksi nopeasti eroon.

Vauvoilla ihon läpäisyeste ei ole vielä täydellinen. Siksi pitää olla hyvin huolellinen. Jos vaippaihottuma ei ole hävinnyt muutaman päivän kuluessa tai jos epäilet mahdollista toissijaista infektiota, ota yhteyttä lääkäriin.

Miten vaippaihottumaa hoidetaan?

Mistä tunnistaa vaippaihottuman? Vaippaihottuma ilmenee kuivana tai märkivänä punoituksena, laikkuina tai pieninä näppylöinä pakaroissa, reisissä ja sukupuolielimissä. Alue voi myös tuntua lämpimältä. Kuten voit kuvitella, se sattuu, ja vauva voi olla huonotuulinen ja äreä. Oikeilla toimilla oireet häviävät yleensä muutamassa päivässä. Lue lisää!

Vauvan pepun hoito

  • Pese pakarat miedolla tuotteella, jolla on fysiologinen pH, ja kuivaa huolellisesti.
  • Suihkuta iholle terveyslähdevedettä rauhoittavan vaikutuksen lisäämiseksi.
  • Levitä rauhoittavaa ja korjaavaa voidetta. Jos ihottuma on märkivä, käytä kuivattavaa tuotetta. 
  • Tuuleta! Annan vauvan pakaroiden hengittää mahdollisimman paljon. Vauvasi tykkää siitä takuulla!
av_votre-peau_cicatrisation_fesses_bebe_mode-d-emploi_1x1 473x473

Miten voidetta levitetään?

Muutamia teknisiä neuvoja!

1. Huolehdi hygieniasta!
Vaikka vaippaihottuma on hyvänlaatuista, se on silti iho-oire. Tulehdusriskin välttämiseksi on perustavan tärkeää pestä kädet hyvin ennen vaipan vaihtamista ja voiteen levittämistä. Jos olet paljon liikkeellä ja vaihdat vauvan vaipat esimerkiksi auton takapenkillä, käytä hydroalkoholigeeliä.

2. Levitä voidetta varovasti.
Vaippaihottuma saattaa olla kivulias, joten älä lisää vauvan tuskaa. Kohtele siis heidän pientä peppuaan hellävaraisesti! Levitä voidetta puhtaalle iholle ja hiero sitä pyörivin liikkein.

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA

Onko ennaltaehkäisy hoitoa tärkeämpää?

Miten välttää vaippaihottuma? Olisihan se parempi tilanne, sinulle ja vauvallesi, jos koko vaippaihottumaa ei olisi, ja voisit välttyä levottomilta öiltä. 

  • Osta oikeankokoisia vaippoja, äläkä kiinnitä niitä liian tiukasti, jotta ilma pääsee kiertämään.
  • Vaihda vaippa mahdollisimman usein välttääksesi hautumisen.
  • Puhdista pakarat jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä erittäin miedolla, saippua-aineettomalla tuotteella (puhdista tytöillä edestä taaksepäin). Kuivaa pakarat ja ihopoimut hyvin taputtelemalla ne kuiviksi. 
  • Levitä ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä suojavoidetta jokaisen vaipanvaihdon jälkeen.
Palaa alkuun