Sisältö

Miten arven paraneminen voidaan varmistaa hyvin?

Miksi paranemisen seuranta on niin tärkeää?

Ihon vahingoittuessa luonnollinen paranemisprosessi käynnistyy sen korjaamiseksi. Se on kehosi ihme! Kokonainen joukko soluja ryhtyy toimiin ihosi uudistamiseksi askel askeleelta. Ne pysäyttävät verenvuodon, suojaavat, puhdistavat ja sulkevat haavan ennen kudoksen uudelleenrakentamista.... Aineenvaihduntasi joutuu koetukselle parantuakseen! Ihollasi on siis suuria luonnollisia voimia. On kuitenkin syytä varoa komplikaatioiden riskiä, jotka voivat viivästyttää paranemista. Huolehdi ihosta oikealla hoidolla.

Voi kestää useita kuukausia tai jopa vuosia ennen kuin arpi muotoutuu lopulliseen ulkonäköönsä. Sinulla on siis aikaa toimia... Mutta mitä pikemmin, sen parempi! Hyödynnä kaikki mahdollisuudet käyttämällä voiteita ja muita sopivia hoitoja kauniin arven saamiseksi.

Sääntö 1: tarkkaile haavaasi 

Arpesi laatu riippuu suurelta osin tavasta, jolla hoidat haavaasi. Haava on elävä alue ja sen ulkonäkö muuttuu ajan mittaan leesion luonteesta riippuen, enemmän tai vähemmän nopeasti.

Jos haava on alkuvaiheessa punainen, se on yleensä hyvä merkki.  Se tarkoittaa, että arpikudos paranee. Jos taas näet kellertäviä, säikeisiä tai mustia laikkuja, tarkkaile niitä huolellisesti. 

Milloin pitäisi olla huolestua?

 Jos haava ei ole parantunut kuudessa viikossa, jos se on kivulias, jos siitä vuotaa runsaasti verta tai jos se haisee pahalle, sinun on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

av_votre-peau_cicatrisation_plaie-infection_1x1 473x473

Hyviä tapoja turvattuun parantumiseen

Mitkä ovat parhaat tavat koko perheen arkisten vammojen parantamiseen? Lue tarkasti ja paina nämä tavat mieleesi, jotta muistat ne aina tarvittaessa!

1: Puhdistaminen
Varmista, että kätesi ovat puhtaat. Puhdista haava miedolla saippualla ja vedellä vierasaineiden poistamiseksi. Kuivaa sitten haava, mieluiten siteellä. Jos kyseessä on suuri haava, se on hyvä eristää siteellä.

2: Korjausprosessin nopeuttaminen
Levitä arpia parantavaa voidetta vähintään kaksi kertaa päivässä stimuloidaksesi ihon korjausprosessia. Jos haava vuotaa, käytä kuivattavaa tuotetta.

3: Aurinkosuoja
Arvet eivät pidä auringosta. Nauti auringosta täysin turvallisesti sekä kesäisin, että talvisin noudattamalla oikeita toimenpiteiltä.

 

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA

Mitä minun pitäisi syödä parantumisen edistämiseksi?

Kehosi ja ihosi tarvitsevat terveellistä ja monipuolista ruokavaliota parantuakseen kunnolla. Mikä täydellinen tilaisuus kokeilla uusia reseptejä! 

Syö runsaasti C-vitamiinia sisältäviä elintarvikkeita (sitrushedelmät, kiivit, mansikat, mustaherukat, paprikat, punaherukat jne.) ja proteiinia, kuten kananmunia, lihaa ja kalaa. Kannattaa myös valita runsaasti rautaa sisältäviä elintarvikkeita, kuten mereneläviä, punaista lihaa, palkokasveja jne. 

Joitakin elintarvikkeita tulisi välttää, kuten maitoa, sokeria (valitettavasti!) ja tiettyjä mausteita (kurkuma, inkivääri jne.).

Palaa alkuun