Sisältö

Ihon suojaaminen syöpähoitojen sivuvaikutuksilta

Syöpähoidot kehittyvät ja ovat yhä tehokkaampia. Ne aiheuttavat kuitenkin usein lukuisia haittavaikutuksia ja iho-ongelmia: kuivuutta, punoitusta, kutinaa, kirvelyä, hiustenlähtöä jne. Miten hoitaa ihoa näiden ei-toivottujen oireiden vähentämiseksi? Entä millainen päivittäinen puhdistusrutiini pitäisi ottaa käyttöön?

 

Miten syöpähoidot vaikuttavat ihoon?

Haittavaikutukset vaihtelevat käytettyjen hoitojen, annosten ja yksilön mukaan. Esimerkiksi sädehoito saattaa aiheuttaa ihoreaktioita. Kahden viikon kuluttua hoidosta säteilytetyllä alueella voi esiintyä punoitusta, jota kutsutaan eryteemaksi. Kohdennettu hoito ja immunoterapialääkkeet voivat aiheuttaa kutinaa, kuivuutta, ihottumaa jne. Kuiva iho ja hiustenlähtö ovat edelleen toistuvia ongelmia sytostaattihoidon yhteydessä

av_peau-tres-seche_1x1 472x472
av_peau-cancer_docteur_patiente_traitement_effets-secondaires_1x1 472x472

 

 

Älä anna hoitojen sivuvaikutusten lannistaa sinua

Syöpähoitojen sivuvaikutukset ihoon voi olla vaikeita käsitellä. Ne ovat hyvin yleisiä, vaikuttavat joskus elämänlaatuun ja saattavat jopa saada jotkut potilaat epäilemään hoitojen jatkamista. Miten löytää sisua jatkaa, jos ihoa polttaa tai kutittaa? Oikeanlainen hoito, hygienia ja hellävaraiset hoitotuotteet (ja tietysti keskustelu hoitohenkilökunnan kanssa) auttavat sinua selviytymään tästä.

 

Miten ehkäistä sädehoidon aiheuttamaa ihon palamista?

Radiodermatiitti eli ionisoivan säteilyn aiheuttama ihovaurio on sädehoidon yleisin sivuvaikutus. Jotta nämä ihottumat eivät pahenisi, vuotaisi ja muuttuisi erittäin kivuliaiksi, sinun on toimittava nopeasti (ja jopa ennaltaehkäisevästi). Terveyslähdevesikääreet ja sädehoidon jälkeinen nesteytys ovat avainasemassa. 

Ihon palamisen estäminen sädehoidon aikana ja sen jälkeen

Äitini sai sädehoitoa rintakehän seinämään rintasyövän jälkeen. Sen jälkeen hän on valittanut kipua ja huomannut, että tietyt alueet ovat turvoksissa. Kunpa voisin helpottaa hänen tuskaansa...

Thomas, 27 vuotta
av_peau-cancer_mains_coton_application-produit_1x1 472x472

Pidä huolta päänahastasi

Yksi sytostaattihoitojen sivuvaikutuksista on alopecia eli hiustenlähtö. Päänahka voi tällöin muuttua herkäksi ja/tai kivuliaaksi ennen hiustenlähtöä tai sen aikana. Vinkki: älä odota kuivuuden tai kutinan ilmaantumista ennen kuin aloitat päänahkasi kosteuttamisen, vaan kosteuta sitä jo ennaltaehkäisevästi ja suojaa se auringolta SPF 50+ -aurinkosuojavoiteella. 

Sytostaattihoito myös ohentaa ja heikentää hiuksia ja ne voivat muuttua tavallista hauraammiksi. Sinun on pidettävä hiuksistasi huolta pesemällä ne lämpimällä vedellä, käyttämällä pieni määrä herkälle päänahalle tarkoitettua hellävaraista shampoota ja antamalla niiden kuivua luonnollisesti. 

Päänahan hoito sytostaattihoidon aikana ja sen jälkeen 

Kutinan lievittäminen

Pruritus eli kutina liittyy useimmiten sytostaattihoitoihin, kohdennettuihin hoitoihin ja niiden aiheuttamiin tulehduksiin. Voit olla varma, että raapimisen tarve häviää yleensä hoitojen päätyttyä. Sillä välin kaipaat kuitenkin apua ihosi rauhoittamiseen. Eräät yksinkertaiset toimenpiteet, kuten ihon puhdistaminen täydentävällä puhdistusöljyllä, pehmentävän tuotteen päivittäinen käyttö ja terveyslähdevesikääreet, ovat erinomaisia keinoja ihon rauhoittamiseksi. 

Kutinan lievittäminen syöpähoidon aikana 

av_peau-cancer_femme_cuir-chevelu_1x1 472x472

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI

Ihostasi on tullut tavallista herkempi. Puhdista iho käyttämällä saippua-aineettomia, erittäin täyteläisiä dermatologisia pesupaloja tai puhdistusöljyjä, jotka rauhoittavat ihoa ja ovat sen pH-arvon mukaisia. Älä käytä puhdistusliinoja tai pesusieniä, jotka voivat ärsyttää herkkää ihoa. Kuivatessasi on parempi taputella varovasti iho kuivaksi ja välttää hankaamista.

av_peau-cancer_pieds_mains_creme_1x1 472x472

Kun hoidot aiheuttavat näppylöitä 

Jotkin kohdennetut hoidot voivat aiheuttaa vaikean aknen kaltaisia näppylöitä ja punoitusta, erityisesti ensimmäisten hoitoviikkojen aikana. Oireet ilmenevät alueilla, joilla on eniten talirauhasia, kuten kasvoissa, päänahassa, selässä ja rinnassa. Tämä tilanne vaikuttaa väistämättä elämänlaatuusi. Heti kun ensimmäiset näppylät ja punoituksen merkit ilmaantuvat, käytä kupari-sinkkipohjaista korjaavaa tai suojaavaa voidetta bakteerien leviämisriskin rajoittamiseksi. Käytä tarvittaessa voidetta tai täydentävää balsamivoidetta ihon rauhoittamiseksi. 

Aknen kaltaisen ihottuman rauhoittaminen syöpähoidon aikana 

Tarkkaile käsiesi ja jalkojesi tilaa hoitojen aikana

Jotkin syöpähoidot heikentävät käsien ja jalkojen ihon pieniä verisuonia. Jotkin sytostaattihoidot voivat aiheuttaa käsi-jalkaoireyhtymää (palmoplantar erythrodysesthesia lääketieteelliseltä nimeltään). Oireina on punoitusta, kuivuutta, halkeamia ja kipua... Siksi on tärkeää kosteuttaa jalkapohjia ja kämmeniä hoitojen alusta alkaen. Muista myös hoitaa kynsien terveyttä, sillä ne ovat myös alttiina hoitojen vaikutuksille. Meiltä kaikki vinkit. 

Käsien ja jalkojen hoito syöpähoitojen aikana 

av_peau-cancer_dermatologue_examen_peau_boutons_1x1 472x472

Vastaamme kysymyksiisi

Autamme sinua erottamaan faktat fiktiosta

Se on totta. Joidenkin hoitojen (tiettyjen kohdennettujen hoitojen molekyylit ja sytostaatit) myötä iho voi muuttua herkemmäksi UV-säteilylle. On tärkeää rajoittaa auringolle altistumista, käyttää ihoa peittävää vaatetusta ja suojautua SPF 50+ -suojakertoimella.

Tämä ei ole totta. Vaikka lämpö tuntuukin rauhoittavalta, sen vaikutus on vain väliaikainen. Se itse asiassa lisää ihon kuivumista ja ärsyttää ihoa entisestään. Käytä suihkussa liian kuuman veden sijaan 32–34 °C:n lämpöistä vettä.

Tämä on sekä totta että tarua. Joidenkin molekyylien kohdalla tämä on väistämätöntä. Hiusten menetys voi kuitenkin riippua annoksesta, antonopeudesta ja yksilöllisestä herkkyydestä. Jäähatun käyttö auttaa ehkäisemään hiustenlähtöä.

Ihonhoitoratkaisumme syöpähoidon aikana

Tuotteemme on suunniteltu auttamaan sinua viihtymään jälleen ihossasi
av_tolerance_control_soothing-skin-recovery-balm_front_40ml_3282770138856
Voidemainen, erittäin ravitseva ja rauhoittava koostumus rauhoittaa välittömästi ja hillitsee pysyvästi ihon yliherkkyyttä. Tolérance CONTROL Restorative Soothing Balm
Palaa alkuun