Sisältö

Elämä syöpähoitojen jälkeen

Syöpähoitojen päättymisen tuomaan helpotukseen voi paradoksaalisesti liittyä epäilyksen kausi: pelko syövän uusiutumisesta, työhön palaamisesta ja joskus yksinkertaisesti paluusta normaaliin elämään, joka on tähän asti ollut hoitojen täyttämää. Annamme sinulle muutamia keskeisiä keinoja, joiden avulla voit rakentaa itsesi uudelleen sekä henkilökohtaisesti että sosiaalisesti.

Syövän jälkeiset epäilykset

Tämä on yksi syöpähoitojen haittapuolista. Vaikka hoito on päättynyt, vaikutukset kehoon tai mieleen voivat jatkua. Väsymys, kipu, tarkkaavaisuus- tai muistihäiriöt, ihon herkkyys... Kaikki nämä oireet voivat vaikuttaa työmoraaliin ja estää tai hidastaa elämässä etenemistä. Hyvien elämäntapojen noudattaminen voi auttaa sinua palauttamaan itseluottamuksesi ja vähentämään sivuvaikutuksia sekä syövän uusiutumisriskiä. 

Itsesi uudelleenrakentaminen syövän jälkeen

av_peau-cancer_mains_support_1x1 472x472
av_peau-cancer_medecin_consultation_suivi_1x1 472x472

Syövän jälkeinen seuranta

Hoitojen päättymistä ja remissiojaksoa seuraa hyvin säännöllinen seuranta ja tarkastukset (ja joskus jopa uudet hoidot, jos kyseessä on hormonihoito). Syöpälääkäri määrittelee (yhdessä muiden hoito-ohjelmaan osallistuvien asiantuntijoiden kanssa) käyntitiheyden. Tätä seurantaa tehdään, jotta mahdollinen syövän uusiutuminen havaittaisiin ajoissa sekä keskusteleluun hoitokomplikaatioiden esiintymisestä ja niiden hallinnasta. Kahden ensimmäisen vuoden aikana uusiutumisriski on suurempi, joten tarkastuksia tehdään useammin. Seurantajaksoja harvennetaan, kunnes viiden vuoden kuluttua niistä tulee vuosittaisia tapaamisia.

Syövän jälkeen tee asiat omaan tahtiisi

Usein hoidon päätyttyä haluamme tehdä kaiken heti (juhlia, lähteä viikonloppureissuun jne.), mutta kehomme ei välttämättä pysy tahdissa mukana. Väsymys on luonnollista, eikä siitä pitäisi huolestua. On tärkeää antaa itsellesi aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen. Tee asioita omaan tahtiisi. Muista, että jokainen ihminen on ainutlaatuinen, eikä kukaan voi ennustaa tarkalleen, kuinka kauan kestää saada energiasi takaisin.

Tämän pitkän taipaleen jälkeen on rauhoittavaa, että minua seurataan tiiviisti, ja onkologini ja sädehoitajani vuorottelevat tapaamisia puolen vuoden välein.

Pascal, 52 vuotta
av_peau-cancer_sport_marche_1x1 472x472

Noudata terveellisiä elämäntapoja.

Fyysinen aktiivisuus, ruokavalio... Kun huolehdit itsestäsi, autat kehoasi ja mieltäsi palaamaan normaaliin elämään. Sinun tulisi siis harrastaa säännöllisesti liikuntaa (esim. 30 minuuttia kävelyä päivässä), noudattaa tasapainoista ruokavaliota, syödä runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sekä rajoittaa alkoholin ja tupakan käyttöä. Terapeuttiset koulutusohjelmat voivat auttaa sinua omaksumaan tai säilyttämään näitä arjen rutiineja. 

Itsesi uudelleenrakentaminen syövän jälkeen.

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI

Hydroterapiahoito voi olla hyödyllistä fyysisen ja psyykkisen jälleenrakentamisen kannalta. Avène-hydroterapiakeskuksen hoito-ohjelma vähentää merkittävästi syöpähoidon sivuvaikutuksia ihoon. Se on myös hyvä tekosyy rentouttavaan taukoon, jonka aikana saat dermokosmeettista, ravitsemuksellista ja psykologista neuvontaa...

Syövän jälkeinen hydroterapiahoito: erityinen hetki rauhoittumiseen ja yhteyden löytämiseen itsesi kanssa

Vastaamme kysymyksiisi

Autamme sinua erottamaan faktat fiktiosta

Se ei ole suositeltavaa. Syöpähoidot (sytostaatit, sädehoito ja kohdennetut hoidot) tekevät ihosta herkemmän auringon vaikutuksille. Vältä siksi auringolle altistumista jopa vuoden ajan hoidon päättymisen jälkeen, sillä jotkin haittavaikutukset ihoon voivat kestää pitkään.

Päästä mukaan takaisin elämään, löytää ja rakentaa itsensä uudelleen ei ole aina helppoa. Saatat tarvita tukea vain varmuuden vuoksi. Perheestäsi ja ystävistäsi on paljon apua. Jotkut saattavat löytää lohtua myös potilasjärjestöistä, joissa he voivat jakaa kokemuksiaan ja tukea muita saman koettelemuksen läpikäyneitä. Toiset saattavat pyrkiä ottamaan etäisyyttä sairauteen esimerkiksi osallistumalla työpajoihin ja taiteelliseen toimintaan.

Terveydenhuoltohenkilöstö voi auttaa sinua hoitamaan uusia tarpeitasi sairauden hoidon lisäksi. Psykologin tuki auttaa sinua selviytymään muutoksista, jotka voivat vaikuttaa itsetuntoosi, sekä etenemään elämässäsi ja rakentamaan tulevaisuuttasi. Sosiaalityöntekijä voi auttaa sinua tietyissä toiminnoissa, kuten työhön palaamisessa. Myös ravitsemusterapeutti voi auttaa sinua mukauttamaan ruokavaliosi tilanteeseesi...

Ihonhoitoratkaisuja syöpähoitojen jälkeen

Tuotteemme on suunniteltu auttamaan sinua viihtymään jälleen ihossasi
av_tolerance_control_soothing-skin-recovery-balm_front_40ml_3282770138856
Voidemainen, erittäin ravitseva ja rauhoittava koostumus rauhoittaa välittömästi ja hillitsee pysyvästi ihon yliherkkyyttä. Tolérance CONTROL Restorative Soothing Balm
Palaa alkuun