Sisältö

Arvet syöpäleikkauksen jälkeen

Leikkaus on yksi syövän tärkeimmistä hoitovaihtoehdoista. Leikkauksessa poistetaan kasvain ja se suoritetaan joko yksinään tai yhdessä muiden hoitojen kanssa. Leikkauksesta jää jälkiä ja arpia, jotka sinun on hyväksyttävä ja odotettava, että niiden ulkonäkö haalistuu ajan myötä. Muutamia keinoja tulla toimeen arpien kanssa aina hieronnasta meikkaukseen.

av_peau-cancer_cicatrice_sein_1x1 472x472

 

 

Arven hyväksyminen

Leikkauksen jälkeen arpea voi olla vaikea katsoa ja hyväksyä. Arven sijainnista riippuen muiden uteliaita katseita voi olla myös vaikea kestää. Arvesta voi muodostua syöpätaipaleesi symboli ja se voi olla kivulias. Miten hoitaa arpea?

Hiero arpea

Hieronta kuuluu arven hoitoon: se tekee siitä kimmoisamman ja estää sitä muodostamasta kiinnikkeitä lihaksiin ja kudoksiin. Mitä aikaisemmin tämä tehdään, sitä parempia tuloksia saavutetaan. On kuitenkin noudatettava muutamia yksinkertaisia sääntöjä. 
Ei esimerkiksi ole suositeltavaa hieroa arpea heti leikkauksen jälkeen. Sitä ympäröivää aluetta voidaan kuitenkin käsitellä epäsuorasti, kunnes arpi on parantunut. Milloin on oikea aika aloittaa hieronta? Kun tikit ja rupi ovat irronneet. Jos kipua esiintyy, käytä kylmää.

Arpea voidaan hieroa geeleillä tai voiteilla, jotka on erityisesti tarkoitettu korjaamaan ihoa. 

Varmistaaksesi, että hierot arpea oikeaan aikaan, kysy neuvoa kirurgilta tai yleislääkäriltäsi. He voivat myös antaa lähetteen fysioterapeutille, jos arven hieronta on sinulle liian vaikeaa tai kivuliasta niin fyysisesti kuin henkisestikin.

av_votre-peau_cicatrisation_palper-rouler_1x1 570x570

Rinnanpoistoleikkauksen jälkeen minun oli mahdotonta koskea arpiini. Pyysin lähetteen fysioterapeutille. Kävin syövän jälkeisessä hoidossa, jotta ihostani ja arvistani tulisi joustavampia rintojen rekonstruktiota varten.

Carole

Arpien häivyttäminen

Jos arpi on näkyvällä alueella, voit myös häivyttää sitä käyttämällä lääketieteellistä meikkiä.

Kosteutus 

Jos sinulle tehdään leikkauksen lisäksi muita hoitoja, saatat huomata, että ihosi on kuivempi. Kun arpesi on parantunut riittävästi, muista kosteuttaa sitä samalla tavalla kuin kosteutat koko kehoasi. Puhdista iho hellävaraisesti täydentävällä puhdistusöljyllä tai erittäin täyteläisellä dermatologisella pesupalalla, kosteuta sitten pehmentävällä voiteella tai balsamivoiteella.

Peitä

Valitse peitevoide arpesi värin mukaan: vihreä neutralisoi punaisia sävyjä, keltainen sini-violetteja ja koralli ruskeita sävyjä. Tasoita kasvojen ja vartalon ihonsävyä kiinteällä meikkivoiteella. Täysin peittävä ja syväpigmenttinen, vettä ja hikeä kestävä, SPF 30 -suojakertoimen sisältävä meikkivoide on ihanteellinen vartalon jälkien peittämiseen.

 

Meikki ja minäkuva syöpähoidon aikana

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI 

Hieronnan ja kosteutuksen lisäksi arpien suojaaminen auringolta on erittäin tärkeää.

Jos haluat tehokkaan suojan, käytä korkean suojakertoimen (SPF 50+) sisältävää aurinkovoidetta, joka suodattaa sekä UVA- että UVB-säteitä ja on suunniteltu erityisesti herkälle iholle. Aurinkopuikkoja on helppo pitää mukana taskussa tai käsilaukussa ja ne sopivat erityisen hyvin arpien suojaamiseen. Muista levittää sitä usein uudelleen.

Jos arpi on suuri, voit suojata sen vaatteiden lisäksi myös siteellä. Jos arpea ei ole suojattu riittävästi auringolta, se on vaarassa pigmentoitua liikaa, jolloin iholle syntyy pigmenttiläiskiä ja pysyviä jälkiä.

Käytä väljiä ja kevyitä vaatteita. Ne ovat miellyttävämpiä iholle, etenkin, jos tietyt hoidot ovat tehneet siitä herkemmän.

Aurinkosuojaus syöpähoitojen aikana

Hydroterapiahoidon hyödyt arpiin

Kehosi on luultavasti muuttunut, arpeutunut, ja sitä voi olla vaikea hyväksyä. Salli itsellesi hellävarainen hemmotteluhetki: jotkut kylpylät tarjoavat syövän jälkeisiä hoitoja, jotka nopeuttavat ihon korjaantumista ja pehmentävät arpia veden ja erilaisten kylpytekniikoiden yhdistetyn vaikutuksen ansiosta.

 

Syövän jälkeen: Avène-hydroterapiakeskuksen hoidot
Palaa alkuun