Sisältö

Auringolta suojautuminen syöpähoitojen aikana

Joidenkin syöpähoitojen aikana iho voi muuttua herkemmäksi auringolle. Auringonpolttamien ja palamisen riski kasvaa, vaikka altistuminen olisi kohtuullista. Myös pigmenttiläiskiä voi ilmaantua. Mitä toimenpiteitä hoitojen aikana tulisi toteuttaa tämän välttämiseksi? Neuvomme sinua kaikessa.

av_peau-cancer_patiente_1x1 472x472

Syöpähoitojen vaikutukset ihoon

Sytostaattihoidot, sädehoito, kohdennetut hoidot... Yleisimmät syöpähoidot voivat vaikuttaa ihoon. Jotkin molekyylit, joita käytetään esimerkiksi sytostaattihoidoissa, kohdennetussa hoidossa ja hormonihoidossa, herkistävät auringonvalolle. 

Siksi on tavallista tärkeämpää suojautua auringolta hoidon aikana ja myös sen jälkeen useiden kuukausien ajan.

Ihon palamisen estäminen sädehoidon aikana ja sen jälkeen

Suojaa itsesi auringolta mahdollisimman hyvin

Auringossa palaminen voi tapahtua nopeasti, erityisesti syöpähoitojen aikana jopa muutaman minuutin kuluessa altistumisesta. 

Sädehoidolla hoidetut hyvin kuivat alueet ovat erityisen alttiita komplikaatioille, joihin voi liittyä vakavaakin ihon palamista. Sytostaattien kuivattama iho reagoi myös todennäköisesti herkemmin, vaikka sinulla olisi tummakin iho. Ihottumat ja altistuneiden alueiden tai leikkausarpien hyperpigmentaatio (pienet ruskeat tai violetit läiskät) ovat yleisiä.

Hoidon alusta alkaen erittäin korkean suojakertoimen käyttäminen tulisi ottaa tavaksi niin sisällä kuin ulkona, myös silloin, kun taivas on pilvinen. Kodin tai auton ikkunat eivät suojaa sinua UV-säteiltä.

Kuivan ihon hoitaminen syöpähoidon aikana.

 

av_peau-cancer_hyperpigmentation_1x1 472x472

Välttääkseni auringolle altistumista minulla on tapana mennä ulos aikaisin aamulla hattu ja huivi päässä, ja käytän aina aurinkovoidetta. Jopa autossa noudatan varoivaisuutta. Ilman ripsiä silmäni ovat vieläkin herkemmät, minkä vuoksi käytän aurinkolaseja koko ajan.

Françoise

Suojaudu ja nauti auringon hyödyistä turvallisemmin.

Pitäisikö aurinko unohtaa kokonaan hoidon ajaksi? Useimmiten ei, koska auringosta on myös hyötyä.

Nauti auringon eduista...

Aurinko on yksi niistä pienistä päivittäisistä elämän nautinnoista, joista olisi sääli jäädä paitsi syöpähoitojen aikana. Se auttaa säätelemään unta, ruokahalua, mielialaa... Lisäksi se vahvistaa immuunijärjestelmää, koska UV-valo mahdollistaa D-vitamiinisynteesin, jota elimistö ei pysty itse tuottamaan.

...täysin turvallisesti

Miten nauttia auringosta vaarantamatta ihoa entistä enemmän? Onko se turvallista? Ainoastaan hoidostasi vastaava tiimi pystyy antamaan sinulle tilanteeseesi sopivia neuvoja lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Kun hoidot ovat ohi, iho on edelleen herkkä useita kuukausia.

 

Huolehdi ihostasi päivittäin syöpähoitojen aikana.

av_peau-cancer_femme_plage_vetements_1x1 472x472

 

 

Käytä ihoa peittäviä vaatteita...

On parasta lähteä ulos aikaisin aamulla tai päivän päätteeksi, kun aurinko ei ole voimakkaimmillaan. Varmista lyhyenkin kävelylenkin aikana, että iho on mahdollisimman vähän altistunut. Vaatetus on turvallisin suojautumiskeino. Käytä löysiä, kevyitä housuja ja luonnonmateriaaleista valmistettuja T-paitoja tai puseroita, jotka antavat ihosi hengittää. Hattu ja aurinkolasit ovat myös välttämättömiä.

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI 

...ja aurinkovoiteen käyttö on ensisijainen suojauskeino.

Käytä runsaasti aurinkovoidetta niille alueille, jotka jäävät alttiiksi (nenä, korvat, niska, kämmenselät, kallo jne.). Voiteen suojan on oltava laajakirjoinen, eli sen on suojattava sekä UVA- että UVB-säteiltä, ja sen suojakertoimen on oltava erittäin korkea, SPF 50+. Jos iho on herkistynyt hoidoista, käytä hypoallergeenista, säilöntäaineetonta ja hajusteetonta voidetta. Voit hankkia tällaista voidetta apteekeista ja kauneusliikkeistä. Puikkona tai pienenä tuubina sitä on helppo pitää mukana taskussa tai laukussa.

Hyviä keinoja ihon suojelemiseksi

Valitse herkälle iholle sopiva aurinkosuoja huolellisesti, sillä se on tärkeä tuote sinulle koko hoidon ajan sekä sen jälkeisinä kuukausina ja vuosina. Voide, neste, suihke... Valitse itsellesi sopiva koostumus, joka on sinulle helppo ja mieluisa käyttää. Muista levittää suojaa säännöllisesti (kahden tunnin välein).

Palaa alkuun