Haastattelussa PUR Projetin meriekosysteemien asiantuntija Emilia d'Avack
PUR Projet ja Eau Thermale Avène: koralliriutan jälleenrakentaminen

PUR Projet ja Eau Thermale Avène: koralliriutan jälleenrakentaminen

Haastattelussa PUR Projetin meriekosysteemien asiantuntija Emilia d'Avack

PUR Projetin meriekosysteemien asiantuntija Emilia d'Avack suuntaa useita kertoja vuodessa Pejarakaniin, Luoteis-Balilla sijaitsevaan kylään, koordinoimaan vuonna 2016 käynnistettyä PUR Corail -ohjelmaa ja seuraamaan uudistuvan koralliriutan kasvun kehitystä. Kokemuksia kentältä.

Olet ollut mukana Pur Corail -hankkeessa alusta alkaen, mikä on roolisi?

Aloitin etsimällä sopivaa paikkaa. Oli löydettävä suojeltava koralliriuttaja ja paikallinen yhteisö, joka olisi valmis osallistumaan toimiin. Vahingot tuli ensin kartoittaa. Sitten meidän oli valittava sopivimmat jälleenrakennusmenetelmät ja koulutettava tiimit paikan päällä. Nykyään kaksi henkilöä ja työnjohtaja huolehtivat toiminnan kokopäiväisestä ylläpidosta ja työskentelevät riutan uudelleenrakentamiseksi ja laajentamiseksi. Käyn kahdesti vuodessa tarkistamassa, että kaikki toimii moitteettomasti.

Vuodesta 2019 lähtien olemme vuosittain asentaneet lähes 17 vedenalaista rakennetta ja istuttaneet 2 040 korallia 20 eri lajissa.

Emilia d'Avack
Emilia d'AvackPUR Projet -hankkeen meriekosysteemien asiantuntija
Miten korallien elvyttäminen ja koralliriutan uudelleen rakentaminen on mahdollista?

Miten korallien elvyttäminen ja koralliriutan uudelleen rakentaminen on mahdollista?

Olemme valinneet uusimman tekniikan, joka tunnetaan nimellä Biorock. Se edellyttää 3D-sähköistettyä metallirakennetta, joka upotetaan veteen. Joutuessaan kosketuksiin veden kanssa heikko sähkövirta, joka kulkee metallirakenteen läpi, saa aikaan kemiallisen reaktion ja luo korallin luurangon kaltaista materiaalia, joka kiinnittyy metalliin. Sen jälkeen meidän tehtävämme on istuttaa siihen elossa olevia korallin palasia. Tämä menetelmä on erittäin tehokas, mutta kallis. Niinpä kokeilemme myös kahta muuta menetelmää: toisenlaista metallirakennetta, jonka peitämme itse hiekan ja liiman seoksella sekä kivillä täytettyä häkkiä, joka toimii istutusten tukena.

Herääkö koralliriutta näin henkiin?

Eau Thermale Avène -tuotemerkin ansiosta olemme vuodesta 2019 lähtien asentaneet vuosittain lähes 17 vedenalaista rakennetta ja istuttaneet 2 040 korallia 20 eri lajissa. Vuosien 2016 ja 2021 välisenä aikana olemme Avènen ansiosta istuttaneet yli 10 000 korallia. Korallien selviytymisprosentti on hyvä. Riutta alkaa saada takaisin arkkitehtonisen monimuotoisuutensa ja toimia jälleen eliöiden suojapaikkana. Sinne palaavat mm. vapaakiduskotilot, skorpionisimput, täpläkeihäsrauskut, merikrotit, mustekalat, seepiat... On ilo taas harrastaa sukellusta. 

Mitkä ovat seuraavat tavoitteesi?

Mitkä ovat seuraavat tavoitteesi?

Tavoitteenamme on, että riutta saisi takaisin kaikki terveen elävän riutan ominaisuudet ja että kaikki sen ekosysteemiin liittyvät toiminnot, kuten luonnon monimuotoisuus, ravinto, rannikon suojelu jne., voitaisiin taata. Dynamiitilla tai syanidilla kalastaminen on nyt kielletty, mutta petokalojen kalastus on edelleen liian yleistä alueella. Se edistää suoraan korallien kanssa kilpailevien merilevien leviämistä. Paine on edelleen hyvin merkittävä. Sen vuoksi meidän on jatkettava yhteistyötä eri yhteisöjen kanssa ongelmien ratkaisemiseksi ja saastumiseen liittyvien kysymysten käsittelemiseksi.

Miten tämä koralliriutan suojelemishanke on kestävä?

Ohjelman jokainen vaihe suunnitellaan yhdessä kaikkien sidosryhmien kanssa: asukkaiden, paikallisviranomaisten sekä kalastus- ja matkailujärjestöjen kanssa. Meidän tehtävämme on toimia tukijoina, löytää rahoitusta, jakaa asiantuntemusta, infrastruktuuria, kouluttaa, mutta ennen kaikkea välittää kaikki tarvittava tietotaito paikalliselle yhteisölle, jotta se voi jatkaa luonnon säilyttämistä ja koralliriuttojen kunnostamista omillaan. Me olemme kouluttaneet tiimejä, jotka koostuvat yksinomaan kyläläisistä. Nykyään suunnittelemme heidän kanssaan opastettujen retkien järjestämistä riutalle, korallinalkujen adoptointitodistusten tarjoamista tai muita tuloja tuottavia toimia.

Tavoitteenamme on, että riutta saisi takaisin kaikki terveen luonnollisen riutan ominaisuudet.

Palaa alkuun