Eau Thermale Avène vastaa kysymyksiisi
Iho ja syöpä

Iho ja syöpä

Eau Thermale Avène vastaa kysymyksiisi

Kun iho on herkistynyt syöpähoitojen vuoksi ja kun siitä tulee reaktiivisempi, mikä on paras tapa hoitaa sitä päivittäin? Miten voin huolehtia ihostani? Millainen on oikea ihonhoitorutiini? Kuiva iho, ihoärsytys tai ihovauriot: miten vähentää ja lievittää syöpähoitojen sivuvaikutuksia iholla?
Ariadna Ortiz-Brugués, ihotautilääkäri ja Eau Thermale Avène -tuotemerkin lääketieteellinen johtaja, sekä Joëlle Nonni, Avène-hydroterapiakeskuksen ihon terveyteen liittyvien työpajojen johtaja, antavat neuvoja.

Teidän kysymyksenne

Iho ja syöpä

Hoito herkistää ihoa. Se aiheuttaa usein ihon kuivumista: iho muuttuu karhean tuntuiseksi ja iho irtoilee hilseen tavoin. Kun tämä ”kseroosi” on pahempi, jalkojen iho näyttää halkeilevalta, ja sormet ja kantapäät halkeilevat. Näihin oireisiin voi liittyä myös epämukavuuden tuntua, kutinaa ja kireyttä.

Valitse kuivalle iholle tuotteita, jotka pystyvät palauttamaan ihon oman suojatoiminnan. Parhaimman vaikutuksen saavuttamiseksi pehmentävää voidetta tulisi levittää kasvoille ja vartalolle vähintään kerran tai kahdesti päivässä. Levitä voidetta kasvoille sormenpäilläsi tasoittaen kasvojen keskeltä kohti kasvojen reunoja. Levitä vartalolle kevyesti hieroen koko kämmentä käyttäen. Pehmentävä voide antaa parhaimman tuloksen, kun se levitetään ohuena kerroksena hieman kostealle iholle. Levitä sitä esimerkiksi suihkun tai kylvyn jälkeen.

Valitse tuotteita, jotka eivät sisällä saippua-aineita tai puhdistusöljyjä tai -geelejä, jotka ravitsevat ihoa ja kunnioittavat sen pH-arvoa. Älä käytä puhdistusliinoja tai pesusieniä, jotka voivat ärsyttää herkkää ihoa. Kuivatessasi on parempi taputella varovasti iho kuivaksi ja välttää hankaamista.

Liian kuuma vesi lisää ihon kuivumista ja ärsyttää ihoa entisestään. Sen sijaan päivittäin viiden minuutin suihku, jonka lämpötila on 32–34 °C.

Oireet vaihtelevat yksinkertaisesta punoituksesta vakaviin palovammoihin ja haavaumiin, joita voi esiintyä säteilytetyllä iholla. Sädehoito yhdistettynä tiettyihin solunsalpaajahoitoihin tekee ihosta hyvin hauraan ja herkän, jopa useita kuukausia ja vuosia hoidon päättymisen jälkeen. Säteilylle altistunut iho vaatii siksi jatkuvaa seurantaa.

Älä käytä mitään rasvaisia aineita neljä tuntia ennen hoitoa. Tutkimus on kuitenkin osoittanut, että jos kyseiselle alueelle levitetään pehmentävää tuotetta kahdesti päivässä, hoidon sivuvaikutuksia voidaan sietää paremmin*. Kosteuta ihoasi huolellisesti säteilyhoidon jälkeen ja joka toinen päivä.

Käsi-jalkaoireyhtymä ilmenee joskus voimakkaana punoituksena, ihon paksuuntumisena, halkeamina ja kipuna kämmenissä ja jalkapohjissa. Siksi on tärkeää kosteuttaa jalkapohjat ja kämmenet hoidon alussa, koska nämä alueet ovat hyvin herkkiä. Vältä pitkiä kävelyretkiä ja käytä puuvillasukkia. Käytä puuvillakäsineitä jokapäiväisissä askareissa sekä kotitöihin tai puutarhanhoitoon sopivia hanskoja. Kynnet on parasta pitää lyhyinä, mutta ei liian lyhyinä, eikä manikyyrissä tule käydä tai käyttää tekokynsiä. Käänny tarvittaessa jalkahoitajan puoleen.

Jotkin hoidot voivat aiheuttaa läiskiä ja punoitusta erityisesti ensimmäisten hoitoviikkojen aikana. Nämä vauriot sijaitsevat yleensä kasvoissa, päänahassa, keskiselässä tai rinnassa. Ne voivat kutista, polttaa kivuliaasti tai ne voivat tulehtua. Arpien välttämiseksi vältä ihovaurioiudenn hankaamista ja koskettelua. Heti kun ensimmäiset läiskät tai merkit punoituksesta ilmaantuvat, käytä kupari-sinkkipohjaista kuivaavaa voidetta bakteerien leviämisriskin rajoittamiseksi.

Lääketieteelliset meikkituotteet voivat antaa iholle ”tervettä hehkua” ja heleyttä. Meikkiä voidaan käyttää myös punoituksen, arpien ja tummien silmänalusten peittämiseen sekä kulmakarvojen uudelleen piirtämiseen. Avène-hydroterapiakeskus järjestää myös meikkityöpajoja, joissa saat paljon hyviä vinkkejä. Myös yhdistykset, kuten Tout le Monde Contre le Cancer, tarjoavat hoitoja osana Échappée Rose -aloitettaan.

Päivittäinen suojautuminen on tärkeää toiminnasta riippumatta. Vältä altistamasta ihoasi edes vähäiselle auringonvalolle, sillä jotkin hoidot herkistävät ihoa auringonvalolle. Tämä lisää auringonpolttamien tai jopa palovammojen riskiä, ja lyhytkin altistuminen voi aiheuttaa pysyviä tummia läiskiä. Pidä aina mukanasi suojavaatteita, hattua ja aurinkolaseja. Käytä korkean UV-suojakertoimen (50+) voidetta, joka minimoi allergisten reaktioiden riskiä ja joka ei sisällä hajusteita, on veden- ja hikoulun pitävä; levitä kahden tunnin välein.

Palaa alkuun