Eau Thermale Avène vastaa kysymyksiisi
Iho ja ihottuma

Iho ja ihottuma

Eau Thermale Avène vastaa kysymyksiisi

Kun iho ylireagoi, kutisee, vaivaa tai sattuu, miten sitä voidaan rauhoittaa? Mistä saan helpotusta oireisiin? 10 kysymystä Ariadna Ortiz-Bruguésille, ihotautilääkärille ja Eau Thermale Avène -tuotemerkin lääketieteelliselle johtajalle, ja Joëlle Nonnille, Avène-hydroterapiakeskuksen ihon terveyteen liittyvien työpajojen johtajalle.

Teidän kysymyksenne

Atooppinen ihottuma, tulehduksellinen ihosairaus, on todennäköisesti perinnöllistä ja alkaa yleensä varhaislapsuudessa. Näyttää siltä, että tämä ihottuma liittyy geneettisiin tekijöihin, jotka vaikuttavat ihon läpäisyesteeseen. Läpäisevämmäksi muuttunut iho sallii erilaisten ympäristöallergeenien pääsyn elimistöön, mikä saa immuunijärjestelmän ylireagoimaan. On kuitenkin olemassa toisenlaista ihottumaa, kosketusihottumaa, jota esiintyy ilman geneettisiä taipumuksia, jos iho joutuu suoraan kosketuksiin tietyn allergisoivan aineen kanssa.

Atooppisessa ihottumassa ja kosketusihottumassa esiintyy pääpiirteittäin samantyyppisiä ihovaurioita: punoitusta, ärsytystä, kuivaa ihoa (kseroosi), voimakasta kutinaa ja joskus märkimistä. Toisin kuin kosketusihottuma, atooppinen ihottuma ei kuitenkaan johdu yhdestä ainoasta, yleisesti tunnistettavasta tekijästä, vaan useista ympäristöön liittyvistä ja sisäsyntyisistä tekijöistä. Se on krooninen tila, jolla on taipumus tulla ja mennä.

Atooppinen ihottuma ei välttämättä tarkoita allergiaa, mutta se liittyy usein allergiseen taustaan ja siten lisääntyneeseen ruoka-aineallergioiden, allergisen nuhan tai sidekalvotulehduksen riskiin. Tulisi siis pyrkiä välttämään allergisoivia ympäristöjä (pöly, höyhenet, lemmikkieläinten karvat jne.).

Ihottuman hoito on pitkälle suunniteltua, ja hoitoratkaisut vaihtelevat oireiden vakavuuden mukaan: kuivuus, punoitus, kutina, hilseily jne. Kaikissa tapauksissa rauhoittavan tuotteen käyttö päivittäin on ensimmäinen askel atooppisen ihottuman hoidossa. Se vähentää ihon kuivuutta ja rauhoittaa kutinaa. Tulehdustapauksissa tulehduksen hoitoon käytetään tavallisesti paikallisia kortikosteroideja.

Ihottuma johtuu usein useista eri tekijöistä, mutta ahdistus ja stressi voivat olla laukaisevia tekijöitä, jotka aiheuttavat ihottuman puhkeamista ja kutinaa. Vointisi mukaan harrasta liikuntaa, lue, kuuntele musiikkia, kokeile vatsahengitystä jne. Harjoittele rentoutumista ja aktiviteetteja, joista nautit.

Päivittäisestä hoidosta voi ajan mittaan tulla työlästä, varsinkin ihon kunnon parantuessa. On kuitenkin tärkeää jatkaa sinnikkäästi. Ihon pitäminen kosteutettuna on yksi yksinkertaisimmista ja tehokkaimmista keinoista vahvistaa ihon läpäisyesteen toimintaa ja siten vähentää kuivuutta ja oireiden puhkeamista.

Emme useinkaan tajua raapivamme, ja raapimista on vaikea vastustaa. Siksi on tärkeää tunnistaa tämä taipumus ja löytää sopivia vaihtoehtoja. On muutamia vinkkejä, joilla voit harhauttaa huomiosi raapimisesta: pidä kätesi kiireisinä esimerkiksi raaputtamalla jotain esinettä, leiki sormillasi, raaputa pehmoeläimeen ommeltua tarranauhaa tai raaputa ihosi sijasta pyjamaasi. Naarmujen välttämiseksi pidä kyntesi lyhyinä ja käytä yön aikana puuvilla- tai silkkihansikkaita (jos ihosi sallii). Hansikkaat voidaan naamioida nukeiksi lapsia varten, mikä saattaa helpottaa niiden käyttöä.

Kylvyllä on useita hyviä puolia: se puhdistaa, rentouttaa ja valmistelee ihoa pehmentävien tuotteiden käyttöä varten. Kylpyjä ei kuitenkaan kannata ottaa liian usein ja kylpemisen kesto on rajoitettava enintään 10 minuuttiin, sillä kova vesi kuivattaa ihoa ja edistää siten ärsytystä ja kutinaa. Suosi kylpyjen sijaan nopeita viiden minuutin päivittäisiä suihkuja. Veden lämpötila ei saisi ylittää 34 °C, jotta tulehdukset eivät pääsisi uusiutumaan. Kuivaa itsesi varovasti pyyhkeellä taputtelemalla, jotta et aiheuta kutinaa uudelleen.

Kylmä voi tehokkaasti lievittää kutinaa. Voit käyttää pakasteherneitä, joita säilytät erillisessä pussissa, jäähdytyspussia tai jääkaapissa säilytettyjä kiviä, kunhan et laita niitä suoraan iholle, varsinkin jos iho on vaurioitunut. Päivittäin käytetyt Terveyslähdevesikääreet ovat myös tehokkaita rauhoitusta tarvitsevilla alueilla ja ne tarjoavat sinulle mahdollisuuden rentoutua hetken.

Levitä kosteusvoidetta ennen nukkumaanmenoa ja pidä pehmittävä voide ja Terveyslähdevesisuihke käden ulottuvilla. Luo makuuhuoneeseen rentouttava ilmapiiri esimerkiksi himmennetyllä valaistuksella ja rauhallisella musiikilla. Älä peitä itseäsi ja pidä huoneen lämpötila 18 °C:ssa.

Palaa alkuun