• 1/1
30/04/2019 - Tiesitkö?

Running for the Arctic – suojaus ylhäällä

Jukka Viljanen on seikkailujuoksija ja Avène-lähettiläs. Kovakuntoinen mies suuntaa keväällä 2019 Grönlantiin aikeenaan juosta maan halki. Äärimmäiseen suoritukseen tarvitaan maailman parhaat varusteet – kuten Avène-aurinkovoiteet.

Huhti–toukokuulle sijoittuvan Running for the Arctic -juoksun vaikeudesta kertoo, että onnistuessaan Viljasesta tulee maailman ensimmäinen Grönlannin juosten ylittänyt ihminen. Sama taival on läpäisty hiihtäen yli 130 vuotta sitten, mutta tämän jälkeen jäätiköt halkovalla hyisellä reitillä on ollut hiljaista.

– Moni sanoo, että ei ihme. Itse olen varma, että luvassa on tähänastisen urani hienoin seikkailu, Viljanen kuvailee.

Viljanen ei suuntaa matkoilleen hetken mielijohteesta, vaan jokaista projektia edeltää vuosien suunnittelu- ja järjestelytyö. Tärkeässä osassa on fyysisen kunnon treenaaminen, jonka eteen Viljanen huhkii kuin maailman huippuhiihtäjät. Kilometrejä kertyy useita tuhansia vuodessa eli monia treenitunteja joka päivä.

Viljasen ura seikkailujuoksijana alkoi leipääntymisestä loputtomiin palavereihin. Vaikka motivaationa olikin aluksi halu rikkoa rajoja ja tehdä jotain erilaista, on työ sittemmin saanut uusia merkityksiä.

– Media puhuu ilmastonmuutoksesta, mutta moni ajattelee, että mitä väliä. Minulla on tapana vastata, että sillä todellakin on väliä. Presidentti Niinistön sanoin: ”If we lose the Arctic, we lose the world”, Viljanen kiteyttää.

Asia koskettaa Viljasta myös henkilökohtaisesti, sillä aiemmat juoksuseikkailut ovat tutustuttaneet hänet alkuperäiskansoihin kuuluviin inuiitteihin. Säännöllinen yhteydenpito pohjoisiin ystäviin on vahvistanut, ettei ilmastonmuutos ole mediahössötystä. Jäätiköiden myötä on häviämässä kokonainen kulttuuri.

– Tämä on minun tapani auttaa. Olen tiimiytynyt Arktisen neuvoston kanssa ja tuon sen jäsenmaiden hallituksille omia havaintojani mannerjäätiköiden tilasta, Viljanen kertoo.

Eräopas Antti Siltalan lisäksi Viljasen Grönlannin-tukitiimiin kuuluu kaksi inuiittia, joiden merkitys juoksun onnistumiselle on korvaamaton.

– Pienikin virhe on kohtalokas eikä suojaus saa laskea hetkeksikään. Ennakointi on välttämätöntä ja se on mahdollista vain inuiittien perinteisiin pohjautuvalla tietotaidolla, Viljanen kuvailee.

Ennakointi ja suojauksen huipussa pitäminen pätevät myös jäätikköolosuhteiden aurinkovoiteeseen.

– Kun kaksi minuuttia ilman aurinkolaseja tekee lumisokeaksi eikä auringon heijastevaikutusta pakkasessa tunne, ei ole muuta mahdollisuutta kuin käyttää parasta, Viljanen kuvailee luottamustaan Avèneen.

Tuotelaadun lisäksi Avène-lähettiläs arvostaa Pierre Fabren vastuullisuus- ja ympäristötekoja.

– Teen yhteistyötä vain sellaisten yritysten kanssa, joiden toimia kunnioitan ja joiden takana voin itse seistä, Viljanen päättää.

RUNNING FOR THE ARCTIC

Send by email

Haku käynnissä

Kirjautuminen Avène Klubiin vaaditaan

Sinun on kirjauduttava Avène Klubiin tallentaaksesi nämä tiedot.


Kirjaudu sisään tai liity Avène Klubiin

You can't post more than one comment on a product

Kerro mielipiteesi

* Vaaditut kentät

Nimimerkkini

-Päivä
-Kuukausi
-Vuosi

Pierre Fabre Group brändit:

*Vaaditut kentät

Kiitos mielipiteestäsi!

Kommenttisi tarkistetaan ja se julkaistaan hyväksynnän jälkeen